Uusi ääniaiheinen podcast!
The UEP Voice Box on Euroopan foniatriliiton (Union of European Phoniatricians) podcast, joka tarjoaa uusinta tietoa ja oivalluksia äänentutkimuksen alalta sekä ainutlaatuisia keskusteluja kansainvälisesti tunnettujen ääniasiantuntijoiden kanssa.
Podcastin juontaa tohtori Shiying Hey, ja jokainen jakso tuo mukanaan uuden asiantuntijavieraan ja teeman. Tähän mennessä käsiteltyjä teemoja ovat olleet muun muassa äänihäiriöiden tunnistaminen, ääniammattilaisten yleiset ääniongelmat ja äänihygienia. Esimerkiksi äänenharjoittamisen hyötyjä ja semiokkluusioharjoituksia on käsitelty jaksossa vokologian professori Anne-Maria Laukkasen johdolla.
Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Spotifyissa ja osoitteessa www.uepvoicebox.com, josta löytyy myös jaksojen tarkemmat kuvaukset.
Tapahtumavinkki
Ääniergonomiaseuran vuoden 2024 symposium
Toisinaan haluamme mainostaa verkkosivuillamme myös lähiyhdistysten ja seurojen tapahtumia edistääksemme äänen hyvinvointiin liittyvän tiedon levittämistä ja ammatillista verkostoitumista. Näin ollen haluamme tiedottaa Ääniergonomiaseuran tulevasta symposiumista, jonka aiheena on Hyvä ääniergonomia – Parempi hyvinvointi.
Suomen Ääniergonomiaseura ry:n järjestämässä tapahtumassa on mahdollista kuulla useita mielenkiintoisia asiantuntijapuheenvuoroja ääniergonomian tuoreista tutkimuksista sekä käytännön esityksiä eri teemoista.
Symposium järjestetään Turussa Åbo Akademin tiloissa 22.11.2024. Tapahtumaan on mahdollista osallistua myös etänä. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät Suomen Ääniergonomiaseuran nettivisuilta osoitteesta osoitteesta www.aaniergonomiaseura.com.
Äänipäivä 2024
Hyvän olon ääni-iltapäivä – Vokologien eväitä äänityöläisten arkeen 16.4.2024, klo 15:30 – 17:30 zoomissa.
OHJELMA
15.30-15.35 Tervetulosanat
FT, MuM, Suomen Vokologit ry:n puheenjohtaja Maarit Aura avaa tilaisuuden.
15.35-16.00 Mitä vokologia on ja mitä hyötyä siitä voi olla äänityöläiselle?
FT, puhetekniikan ja vokologian professori Anne-Maria Laukkanen Tampereen yliopistosta luo katsauksen puheäänen harjoittamisen perusperiaatteisiin. Tutustumme muutamaan hyvää tekevään ’reunaehto’harjoitukseen, jotka voivat jopa avata ’oikotien onneen’.
16.00-16.20 Laulun ammattiopiskelijan äänenhuolto – Laulupedagogit ry:n tervehdys
Laulun lehtori, Laulupedagogit ry:n hallituksen jäsen Ulla Raiskio valottaa, kuinka ammattitason laulunopiskelijoille opetetaan äänenhuoltoa ja millaista puheteknistä opetusta laulunopiskelijat saavat.
16.20-16.40 VoiceWell(r)-hoito osana ääniammattilaisen kehontietoisuutta ja toiminnallisuutta – huolla ja anna äänen soida
FT Kirsti ”Kicka” Leppänen, vokologian tohtori ja VoiceWell-hoidon kehittäjä, kouluttaja kertoo, millainen hoito on kyseessä ja mitä hyötyä siitä on äänenkäyttäjille.
16.40-17.00 Entä jos jännittää? Ääniharjoitukset jännittävään tilanteeseen valmistautumisessa
Puheviestinnän yliopisto-opettaja, FM, vokologi Terhi Meriläinen kertoo, kuinka ääniharjoituksia voi käyttää jännittävään tilanteeseen valmistautumisen välineinä.
17.00-17.20 Puolisulkuharjoitteet äänen harjoittamisen ytimessä
FT, puhetekniikan opettajan ja vokologi Jaana Tyrmi kertoo tuoreista tutkimustuloksista ja demonstroi puolisulkuharjoituksia
17.20-17.30 Loppusanat ja kysymyksiä
Jaana Tyrmin vokologian alan väitös SOVT-menetelmistä 19.1.2024
Filosofian maisteri Jaana Tyrmin vokologian tieteenalaan kuuluva väitöskirja Nasaaleista vesivastukseen: vertaileva tutkimus semiokluusioharjoitusten vaikutuksista ääneen on julkaistu ja luettavissa Tampereen yliopiston kirjaston verkkoarkistossa. Väitöstutkimuksessaan Tyrmi tutkii monipuolisesti puolisulkuharjoitteiden (SOVT) vaikutuksia äänilähteeseen ja ääntöväylään. Väitöskirjaan pääset tutustumaan täällä. Väitöskirja tarjoaa katsauksen erilaisiin puolisulkuharjoitteisiin antaen niistä uutta tieteellisesti tutkittua tietoa puheammattilaisille, laulajille, tutkijoille, äänenkäytön valmentajille, puheterapeuteille ja kaikille äänenkäytön harjoittamisesta kiinnostuneille.
Väitöskirja tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 19.1.2024 klo 12 alkaen Tampereen yliopiston keskustakampuksella Linna-rakennuksen salissa K103 (Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii yliopistonlehtori Sofia Holmqvist-Jämsén Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Anne-Maria Laukkanen Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta. Tilaisuus on kaikille avoin ja sitä on mahdollista seurata etänä.
Tampereen yliopiston väitöstiedote ja linkki etäseurantaan löytyvät täältä
Maarit Auran vokologian alan väitös 15.9.2023
(Päivitetty 6.9.2023)
Vokologi ja laulunopettaja Maarit Auran vokologian tieteenalaan kuuluva väitöskirja Imposto, pääresonanssi, laulajan ilme: Laulupedagogisten käsitteiden fysiologiset ja akustiset selitykset on julkaistu Tampereen yliopiston kirjaston verkkoarkistossa. Väitöstutkimuksessaan Aura on selvittänyt suomalaisessa laulunopetuksessa yleisesti käytettyjä laulupedagogisia käsitteitä ja muutamien vähemmän tutkittujen käsitteiden fysiologisia korrelaatteja.
Väitöskirja tarjoaa laajan suomenkielisen katsauksen lauluääneen. Samalla se antaa uutta arvokasta tutkittua tietoa laulajille, puhujille, laulun opettajille ja tutkijoille sekä kaikille ihmisäänestä kiinnostuneille.
Väitöstilaisuus järjestetään 15.9.2023 Tampereen yliopistossa. Päivitämme tarkemmat tiedot tulevasta väitöksestä tähän julkaisuun lähempänä väitöspäivää. Väitöskirjan sähköiseen versioon voi tutustua täällä.
Väitöstilaisuudesta:
Musiikin maisteri Maarit Auran väitöskirja Imposto, pääresonanssi, laulajan ilme – Laulupedagogisten käsitteiden fysiologiset ja akustiset selitykset tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa perjantaina 15.9.2023 klo 13.00 (Pinni B1096, Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii musiikin tohtori Päivi Järviö Sibelius-Akatemiasta. Kustoksena toimii professori Anne-Maria Laukkanen Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.
Väitöstilaisuutta voi seurata etäyhteydellä täältä.
Hae puhekasvatuksen ja vokologian opintoihin avoimessa yliopistossa
Puhekasvatuksen ja vokologian opinnot avaavat monipuolisen näkymän puheen ja äänen tutkimusperustaiseen harjoittamiseen. Opiskelemalla vokologiaa voit kehittää puheilmaisutaitojasi, oppia tunnistamaan puheen ja äänen ongelmia ja toimia ammattimaisena puhekasvattajana tai puhetekniikan kouluttajana.
Vokologian opinnot sopivat niin vasta-alkajille kuin myös kokeneille äänenkäyttäjille. Opinnot soveltuvat erinomaisesti opettajille, toimittajille ja muille puhetyöläisille, kuin myös täydennyskoulutuksena esimerkiksi laulupedagogeille ja puheterapeuteille. Laajasta opetustarjonnasta voit valita puhekasvatuksen ja vokologian opintokokonaisuuden (62 op) tai sinulle sopivia yksittäisiä opintojaksoja.
Tutustu puheen ja äänen saloihin vokologian opintojen avulla ja syvennä taitojasi äänen ja puheen asiantuntijana. Hakuaika on jo alkanut, joten voit hakea opintoihin vaikka heti. Tarkemmat hakuajat ja -ohjeet opintokokonaisuuden ja yksittäisten opintojaksojen osalta löydät alla olevan linkin kautta.
Linkki: Puhekasvatuksen ja vokologian opintokokonaisuus Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa.
Äänipäivän etkot: Avoin seminaari ääniammattilaisten äänellisistä haasteista
Tampereen yliopiston Puheen ja äänen tutkimuksen laboratorio ja Suomen Vokologit ry järjestävät Maailman äänipäivän kunniaksi avoimen online-seminaarin, jossa tarkastellaan asiantuntijapuheenvuorojen ja -paneelikeskustelun johdolla eri ääniammateissa toimivien moninaisia äänellisiä haasteita ja sitä, miten eri ammattialat voivat tukea ja auttaa näissä tilanteissa. Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille, tervetuloa!
Maailman äänipäivää vietetään perinteisesti aina huhtikuun 16. päivä, ja sen tarkoituksena on muun muassa jakaa tietoutta äänestä ja sen hyvinvoinnista. Maailman äänipäivän teemana on tänä vuonna Your voice matters. Sen innoittamana olemme valinneet tapahtumamme teemaksi Ääniammattilaisten äänelliset haasteet – mistä apu? Koska Maailman äänipäivän varsinainen pääpäivä osuu tällä kertaa viikonlopulle, päätimme järjestää tapahtuman ennakkoon verkossa etkojen merkeissä. Zoom-linkin ja tapahtuman tarkemman ohjelmat löydätte alta.
Avoin seminaari: Ääniammattilaisten äänelliset haasteet – mistä apu?
Aika: Perjantai 14.4.2023 klo 15:00-17:00
Ohjelma:
Puheenvuorot:
Alustus eri ammattien äänihaasteista. Anne-Maria Laukkanen, puhetekniikan ja vokologian professori, Tampereen yliopisto.
Puheterapian rooli äänioireiden ja -häiriöiden hoidossa sekä laulajataustan vaikutukset työhön puheterapeuttina. Elina Launimaa, puheterapeutti.
Voice Massagen rooli äänioireiden hoidossa. Jaana Tyrmi, Voice Massage -terapeutti, vokologi, väitöskirjatutkija, vokologi.
Paneelikeskustelu:
Paneelikeskustelussa syvennytään laajemmin ammattialojen äänellisiin haasteisiin, tarjolla oleviin hoitopolkuihin sekä ammatilliseen yhteistyöhön.
Keskustelijoina ovat puheenvuorojen pitäjien lisäksi foniatrian erikoislääkäri Sarkku Vilpas, fysioterapiaopiskelija ja vokologi Laura Toivonen sekä puhe- ja äänitekniikan yliopistonlehtori Tiina Syrjä. Keskustelua johtaa Suomen Vokologit ry:n hallituksen puheenjohtaja Maarit Aura.
Työpaja ja kevätkokous
Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous järjestetään perjantaina 31.3.2023. Kokouksessa käsitellään muun muassa tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto. Lisäksi asialistalla on vokologi-nimikkeen myöntökriteerit.
Kevätkokouksen yhteydessä pidetään vokologeille suunnattu työpaja, jonka tarkoituksena on tutustua fysioterapeuttiseen näkemykseen ihmisestä biopsykososiaalisena kokonaisuutena sekä keskustella fysioterapeuttisten keinojen mahdollisuuksista äänentuoton tukemisessa. Työpajan ohjaa fysioterapiaa opiskeleva vokologi Laura Toivonen.
Kutsut työpajaan ja kevätkokoukseen on lähetetty jäsenille sähköpostitse. Otathan yhdistyksen hallitukseen yhteyttä, mikäli et ole saanut kutsua.
Tervetuloa!
Jäsenmaksut 2023
On taas tullut aika kerätä yhdistyksen vuotuiset jäsenmaksut. Vuoden 2023 jäsenmaksu varsinaisille jäsenille on 20 euroa ja yritysjäsenille 30 euroa. Maksuohjeet on lähetetty jäsenille sähköpostiin, mutta maksuohjeet voi pyytää tarvittaessa hallitukselta.
Jäsenmaksun maksaminen kannattaa, sillä siten olet oikeutettu osallistumaan kaikkiin Suomen Vokologit ry:n järjestämiin tapahtumiin joko ilmaiseksi tai alennettuun hintaan. Samalla tuet yhdistyksen toimintaa. Jos et ole vielä jäsen, katso liittymisohjeet täältä ja hae meille jäseneksi. Käsittelemme uudet jäsenhakemuksen mahdollisimman pian.
Puheäänen voimistamisen strategiat – koulutus
Yhdistys järjesti jäsenilleen koulutusdemon äänen voimistamisesta Complete Vocal Technique (CVT) -oppien mukaisesti 16.12.2022. Kouluttajana oli CVT-laulunopettaja, tutkija Mari Leppävuori.
Koulutusdemon jälkeen juhlistettiin yhdistyksen pikkujouluja, johon ovat kaikki yhdistyksen jäsenet olivat tervetulleita.
Transäänen erityispiirteet -koulutus
Demian Seesjärven transäänen erityispiirteet -koulutus Tampereella, syyskuu 2021.
Lue Suomen vokologit ry:n jäsenen kirjoittama kokemus koulutuksesta: https://www.laulunopettaja.com/sukupuolenkorjaus-ja-aani/
Äänipäivä 2022
Aiheena kulttuurinen dysfonia
1. Puhetekniikan ja vokologian professori Anne-Maria Laukkanen: ”Mitä on äänenlaatu?”
2. Vokologian ja nonverbaalisen viestinnän dosentti Teija Waaramaa: ”Äänenlaatu ja kulttuuri”
3. Logopedian dosentti, puheterapeutti Leena Rantala: ”Narina suomalaisten opiskelijoiden äänessä”.
4. Logopedian dosentti, TAYSin johtava puheterapeutti Elina Kankare: ”Dysfonia ja narina. Yhtäläisyyksiä ja eroja?”
5. Paneeli ja yleisökysymyksiä. Panelisteina edellisten puhujien lisäksi dosentti, laryngologi ja foniatri Ahmed Geneid, HUS ja FM, laulupedagogi ja musiikkiteatteri-ilmaisunohjaaja Minna Laukkanen.
6. Ääniharjoituksia narinan karkottamiseen. FT, vokologi ja äänipedagogi Tua Hakanpää.
Äänipäivä 2021
1. Äänipäivän avaus ja Tampereen yliopiston Puheen ja äänen tutkimuksen laboratorionesittely, Anne-Maria Laukkanen.
2. Äänilaboratoriokavalkadi: Tuoreita tutkimustuloksia ja tekeillä olevia tutkimuksia äänestä.
Teija Waaramaa: Kulttuuri ja äänenlaadun vastaanottaminen.
Tua Hakanpää: Tunteiden kuuleminen lauluäänestä.
Maarit Aura: Miksi laulaja levittää sieraimet?
Tero Ikävalko: Ääntöväylä kolmessa kantavassa laulutavassa .
Anne Väisänen: Kuuluuko valehtelu puheesta?
Tuuli Uusitalo ja Laura Nyberg: Narinan määrä suomalaisilla puhujilla ennen ja nyt.
Eliina Kankare: AVQI erottaa käheän ja terveen äänen,
Jemina Holma ja Katariina Rontu: Transnaisten ääni.
3. Äänitreeniosuus
Jaana Tyrmi: Semiokluusioita äänenharjoittamiseen,
Tuuli Nilsson: Linklater-harjoituksista.
4. Yhteys Radiofestivaaliin, keynote-luento Olli Seuri -Avoin kysymys – podcast ja haastattelun taito.
Hengityskoulutus
Marketta Mannisen hengityskoulutus “Hoitava hengitys”, syyskuu 2020.
Lue yhdistyksen jäsenen kokemus koulutuksesta: www.laulunopettaja.com/vokologi-laulunopettajan-mietteita-hoitava hengitys-työpajasta/
Puheesta lauluun – vokologien kesäakatemia
Suomen Vokologit ry järjesti elokuussa (29.–30.8.) kahden päivän monipuolisen intensiivikurssin “Puheesta Lauluun” Oriveden “vanhalla” Opistolla. Kurssi oli suunnattu kaikille, jotka haluavat kehittää omaa äänenkäyttöään, ja jotka haluavat tutkia omaa laulamistaan monialaisesti.
Suomen vokologit ry tiedottaa
Puheopin lehtori Elinita Mäki (s. 6.3.1948, k. 8.5.2022)
Tampereen yliopiston pitkäaikainen opettaja, YTM Elinita Mäki on poissa. Elinita teki pitkän uran puheopin opettajana, aluksi Puheopin laitoksen tuntiopettajana (vuodesta 1985), sittemmin puheopin, erityisesti puhetekniikan ja vokologian, lehtorina. Tästä virasta hän siirtyi eläkkeelle vuonna 2012. Elinita oli poikkeuksellisen monipuolinen puhealan asiantuntija, joka opetti sekä puheviestintää (mm. suullista viestintää, tv- ja radiopuhetta, neuvottelutaitoa ja retoriikkaa) että puhetekniikkaa ja äänenkäyttöä, sekä kamera- ja editointitekniikkaa. Elinita oli hyvin pidetty opettajana ja kollegana – huumorintajuinen, reilu ja mutkaton toimeen tarttuja –erittäin selkeä, rationaalinen argumentoija ja rauhallinen, taitava neuvottelija. Hänen lämmin, rehevä naurunsa kaikuu yhä korvissamme.Elinitan muistoa kunnioittaen ja kollegaa ja ystävää kaivaten, Entiset työtoverit puheopin laitokselta