Hyvä ryhti

Tämän artikkelin on kirjoittanut puhetekniikan ja vokologian professori Anne-Maria Laukkanen, Tampereen yliopisto

Hyvä ryhti tarkoittaa sellaista tapaa kannatella kehoaan istuessa, seistessä ym., jossa lihakset kuormittuvat tarkoituksenmukaisesti ja tasapuolisesti, ja äänentuottoelimistö pääsee toteuttamaan tehtäväänsä vaivattomasti: keuhkot pääsevät täyttymään kunnolla, hengityslihasten on helpointa vastata ilmankäytöstä äänentuoton aikana, kurkunpään lihakset pääsevät toimimaan vapaasti.

Harjoitus hyvän ryhdin löytämiseksi: Seiso molemmat jalat tukevasti lattialla. Nosta kädet suoraan ylös. Hengitä sisään ja kurota samalla käsiä kohti kattoa. Tunne, miten selkäranka pitenee mukavasti. Laske kädet hitaasti sivukautta alas uloshengityksen aikana. Anna ilman sihistä ulos s:llä.

Jää siihen asentoon, mihin tämä liike luonnostaan vie: Koko vartalo ja niska pitenee, leuka on rennosti hiukan alaviistossa, rintalasta luonnollisesti ylhäällä (kun rinta tahtoo usein painua kuopalle ja hartiat eteenpäin, tämä liike auttaa). Voit vielä kevyesti pyöräyttää hartiat taakse ja ajatella, että lapaluut laskeutuvat kevyesti alaspäin, kuin laskisit ne takataskuun. Voit myös kääntää kämmenet kevyesti taaksepäin. Tämä usein palauttaa eteenpäin kiertyneet olkapäät paikoilleen. Tarkista, että lantio on keskellä, ei eteenpäin eikä taaksepäin kallistuneena. Pidä polvet pehmeinä.

Etsi tätä asentoa monta kertaa päivässä niin istuen kuin seisten. Totuttele siihen. Siinä on kaikkein helpoin olla.

Selkälihasten ja vartalon syvien tukilihasten (ns. core-lihakset) vahvistaminen jumpalla auttaa hyvän ryhdin löytämisessä ja ylläpitämisessä ja tekee siten hyvää myös äänelle. Erilaiset tasapainoharjoitukset, kuten yhdellä jalalla seisominen, lentokoneasento jne., harjoittavat tukilihaksistoa.