Tämän artikkelin on kirjoittanut puhetekniikan ja vokologian professori Anne-Maria Laukkanen, Tampereen yliopisto.
Syvähengitys tarkoittaa sellaista hengityksen tapaa, jolla keuhkot täyttyvät pohjasta alkaen ja johon eri sisäänhengityslihakset pääsevät osallistumaan tasapainoisesti. Suurin ja tärkein sisäänhengityslihas, pallea, pääsee laskeutumaan alas. Syvähengitys on paras hengitystapa ’keuhkotuuletuksen’ (happea kehoon, hiilidioksidia ulos) kannalta, ja se tarjoaa parhaat mahdollisuudet säädellä äännönaikaista ilmanpainetta ja ilmavirtausta hengitys- ja tukilihasten avulla. Syvähengitys myös vetää lempeästi, luonnollisella (mekaanisella) tavalla kurkunpäätä alaspäin (voit tuntea tämän liikkeen, kun laitat käden kaulallesi ja hengität sisään riittävän syvään – ja esimerkiksi haukottelet). Kurkunpään lasku helpottaa äänihuulten värähtelyä ja myös parantaa ääntöväylän toimintaa kaikukoppana.
Harjoituksia syvähengityksen löytämiseksi:
- Automaattinen sisäänhengitys: Syvän sisäänhengityksen jälkeen puhalla kaikki ilma voimakkaasti ulos, niin, ettei sinulla ole enää yhtään ilmaa sanoaksesi mitään. Tunne, miten vatsalihakset jännittyvät puhalluksessa. Pidä se voimakas jännitys yllä niin kauan, että on pakko päästää vatsalihakset rennoiksi. Rentouta vatsalihakset nopeasti ’naps’. Tällöin ilma vain ryntää keuhkoihin, sitä ei tarvitse kiskoa. Tunne, miten ilma virtaa pohjaan saakka, vyötärö ja alaselkä ponnahtavat leveämmiksi ja tunnet paineen tunteen lantionpohjassa.
Toinen versio: Jännitä lantionpohjan ja alavatsan lihakset ikään kuin pidättäisit pissaa tai vetäisit liian tiukkoja lannefarkkuja jalkaan. Puhalla samalla kaikki keuhkoissasi oleva ilma ulos. Pidä tämä voimakas jännitys hetken aikaa ja sitten rentouta hyvin nopeasti. Tässäkin tapauksessa ilma ryntää keuhkoihin automaattisesti ja tunnet paineen lantionpohjassa.
- Mene lattialle polvi-istuntaan, laske takamus jalkojesi päälle ja kädet pitkälle eteen pitkin maata. Tunne, miten sisäänhengitys tuntuu alaselässä ja lantionpohjassa saakka. Säilytä tämä tuntemus, kun nouset polviseisonta-asentoon. Nouse seisomaan. Etsi sisäänhengitykseen lantionpohjatuntumaa. Voit auttaa sen löytymistä esim. hengittämällä nenän kautta siten kuin nuuhkisit pitkin, hitain, nauttivin vedoin jotain hyväntuoksuista kukkaa tai jos suljet toisen sieraimen ja nuuhkit vastusta vasten.
Alaselän ja lantionpohjan paineen tunne kertoo siitä, että pallea on päässyt tarpeeksi alas. Vatsalihasten rentoutuminen on edellytys tälle. Alaselän tuntemusten etsiminen on tärkeää, sillä pallea laskeutuu tasaosastaan kaksi kertaa niin alas kuin etuosastaan.